20 lutego 2020 roku

Zapusty-Tłusty Czwartek

Karnawał to okres od święta Trzech Króli do wtorku „kusego” przed Środą Popielcową, poprzedzający Wielki Post. Według Zygmunta Glogera, słowo „karnawał” pochodzi od włoskiego carne vale, czyli „mięso żegnaj”. W czasie karnawału Członkowie Bractwa Św. Jerzego – związku kupieckiego w Gdańsku – organizowali turnieje rycerskie, sprawiając tym rozrywkę i radość najzacniejszych rodów, a także pospólstwa.
Najhuczniejsze zapusty obchodzono w dworach szlacheckich i magnackich. Można by powiedzieć, że od jedzenia i napoi uginały się stoły. Właśnie w tym czasie urządzane były kuligi z pochodniami,a sąsiedzi odwiedzali się wzajemnie, tańczono i bawiono się do białego rana, a ponadto organizowano barwne  korowody przebierańców. W zależności od regionu, tradycji i obyczajów, znajdowały się w nich; koń, koza, bocian, kominiarz, diabeł, śmierci, doktor, baba i dziada, a tym wszystkim postaciom towarzyszyli muzykanci. Zazwyczaj orszak otwierany był przez księcia Zapust, czyli wykonaną ze słomy kukłę.Święto Ofiarowania Pańskiego, zwane również świętem Matki Bożej Gromnicznej jest jednym z najważniejszych świąt kościelnych w czasie trwania karnawału
Święto Ofiarowania Pańskiego należy do najdawniejszych w Kościele, a pierwsze wzmianki na ten temat, możemy znaleźć już w zapisach z IV w., a więc zaraz po zaprzestaniu prześladowań chrześcijan.
Wraz ze świętem Matki Bożej Gromnicznej w Polsce kończy się okres śpiewania kolęd, trzymania choinek i szopek.  Stanowi to niejako przedłużenie Bożego Narodzenia, a tradycja ta ma swoje uzasadnienie, gdyż 2 lutego Pan Jezus jeszcze jako dzieciątko został ofiarowany w świątyni.
Ostatni kolędnicy wyruszali właśnie tego dnia z turoniem lub kozą. Odwiedzali domostwa i odgrywali wesołe scenki z życia wsi lub takie o tematyce religijnej.
W ostatnie dni zapustne, w zabawie i jedzeniu nie było granic. Swoje początki od tego wzięła tradycja tłustego czwartku, który rozpoczyna tłusty tydzień, kończący karnawał. Dziś z całości wcześniejszych tradycji i obyczajów, tak naprawdę  pozostał tylko tłusty czwartek. W ten dzień na naszych stołach królują pączki i faworki.
We wtorek, ostatni dzień przed Popielcem, młodzież z całej wsi zbierała się w gospodzie, by wesoło zakończyć mięsopust, a punktualnie o północy na podłodze rozsypywano popiół – i tak rozpoczynano Wielki Post.

Comments are closed.